Uleiul de avocado
Arborele de avocado isi are originile in regiunile calduroase ale Americii Centrale. Exista documente care mentioneaza folosirea pulpei pentru protectia pielii contra vantului de catre populatia azteca. Il foloseau de asemena pentru stimularea cresterii parului si pentru a preveni imbatranirea tenului.
Uleiul de avocado, bogat in acid oleic (omega9), carotenoide (clasa de pigmenti vegetali dintre care cei mai cunoscuti sunt beta-carotenul si licopenul) – zeaxantina, alfa-caroten si beta-caroten, tocoferoli (vitamina E), acizi grasi mononesaturati, luteina, potasiu, magneziu, vitaminele A, B-urile, K, este extras din pulpa fructului si nu din sambure, care de altfel nu contine decat 2% grasimi.
Mai contine: acid linoleic (omega 6) si palmitic, minerale si vitaminele C si F. Dintre toate uleiurile cel de avocado este cel mai repede absorbit de piele.
Cum il folosim:
- amestecat cu ulei de masline pentru a pregati pielea pentru soare
- cu unt de shea (topit la bain marie), uleiuri de rosa mosqueta si din germeni din grau pentru a preveni si trata vergeturile
- tot pentru vergeturi, amestecat cu ulei esential de lavanda (cam 10 picaturi la 50 ml ulei de avocado)
- il aplicam direct pe zonele foarte uscate, pe rani usoare, eczeme sau plagi, zone afectate de acnee de doua ori pe zi
- il intindem pe toata lungimea firului de par insistand la varfuri, infasuram parul intr-un prosop fierbinte si stam asa 30 de minute. De preferat ar fi sa dormim asa, dar eu nu am reusit niciodata. E o masca foarte buna pentru par. Dintre toate mastile naturale incercate de mine pana acum, cele care contin avocado sau ulei de avocado m-au extaziat. Face bine mai ales parului foarte uscat, vopsit, deteriorat (sau in cazu meu parului aspru, gros si usor ondulat)
- stimuleaza productia de colagen, asa ca poate fi folosit cu incredere in tratamentele antirid
- in salate, avand o proportie benefica organismului intre acizi grasi saturati si nesaturati.
Masca pentru tenul matur
- o lingurita de ulei de avocado
- 3 linguri argila
- o picatura ulei esential de muscata trandafirie
- o picatura ulei esential palmarosa
Amestecati toateingredientele intr-unvas de portelan/sticla si intindeti pe tenul curat. Incepartati cu apa calduta dupa 15 minue.
Baie calmanta pentru pielea uscata sau cu eczeme
- 50 ml ulei de avocado
- 20 ml ulei vegetal de galbenele (macerat)
- 1 ml ulei esential de lemn de trandafir
- 1 ml ulei esential de muscata
Temperatura apei trebuie sa fie intre 34-36 C.
Un alt articol despre uleiul de avocado aici.
Masca hidratanta pentru parul uscat, vopsit, degradat

Ingrediente:
- 10 ml ulei de jojoba
- 1 avocado bine copt
Un fruct de avocado foarte copt (trebuie sa fie moale la atingere, iar coaja sa aiba tenta de maro) se curata de coaja si se amesteca cu uleiul de jojoba pana devin o pasta. Se intinde in mod egal pe parul uscat si se lasa sa actioneze 1 ora. Spalati parul in mod normal.
Info. In anii 1700 parintele Junipero Serra, fondatorul a 22 de misiuni asezate in California, a insemnat in jurnalul sau ca americani indigeni foloseau uleiul si semintele de jojoba in multiple scopuri: pentru a trata taieturi, zgarieturi, arsuri, inflamatii; ca supliment alimentar; unbalsam pentru piele pentru calmarea arsurilor de soare si protectia contra vantului; ca ulei de gatit; tratament pentru scalp; tonic si fortifiant pentru par; in loculul boabelor de cafea se foloseau uneori seminte prajite de jojoba.
PS- Astept retete cosmetice cu ulei de jojoba. Cele mai bune vor fi premiate cu un ulei bio de jojoba.





