Top
SLS/SLES, ALS - ingrediente de evitat sau nu? - beautyfood
fade
1130
post-template-default,single,single-post,postid-1130,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11,vc_responsive

SLS/SLES, ALS – ingrediente de evitat sau nu?

coconutSodium lauryl sulfate (SLS) si sodium laureth sulfate (SLES) sunt surfactanti anionici, mai usor spus detergenti, responsabili cu spuma din produsele cosmetice. Cu totii ne dorim o spuma cat mai bogata de la produsele noastre, asa ca producatorii au grija sa ne-o ofere cu costuri cat mai reduse pentru ei. SLS-ul si SLES-ul sunt esteri ai acidului sulfuric. Problema este contaminarea SLES-ului, e adevarat in cantitati foarte mici si nu intotdeauna cu 1,4-dioxane, un cunoscut agent cancerigen. Expunerea indelungata, chiar la micro cantitati de 1,4 dioxane poate fi factor declansator al cancerului.

SLES este mai putin iritant decat SLS-ul, insa ficatul nu-l poate metaboliza, astfel incat efectele lui sunt resimtite de catre organism un timp mai indelungat.

SLS-urile si SLES-urile provoaca iritatii si deshidrateaza pielea, irita ochii, inhiba procesul natural de refacere si exfoliere al pielii, favorizeaza caderea parului in cazul scalpurilor sensibile, sunt una dintre cauzele aparitiei dermatitelor si eczemelor.

American Cancer Society spune ca nu exista nicio legatura intre cancer si acesti surfactanti.

ALS sau Ammonium Lauryl Sulfate este tot un surfactant pe care il regasim in sampoane, paste de dinti, geluri de dus, sapunuri si in general cam in tot ce se presupune ca face spuma, dar mult mai bland. De altfel gradul lui de risc pe cosmeticdatabase este 1, egal cu cel al uleiului de masline. Nu exista niciun studiu care sa dovedeasca potentialul iritant al acestui ingredient, indiferent de procentajul continut de produsul final. Iar Ecocert il accepta, pentru mine este suficient de bine, nu sunt mai catolica decat Papa.

In produsele care raman pe piele, procentul de SLS sau ALS, nu ar trebui sa depaseasca 1%.

Curiozitate: toti acesti surfactanti au la baza procesului de fabricatie uleiul de cocos. Acceasi provenienta o au si surfactantii inofensivi precum Coco Glucoside, Cocamidopropyl Betaine si Sodium Cocoamphoacetate, pe care ii regasim in multe produse cosmetice certificate bio-organic.

Roxana Mucenic
5 Comments
  • clara

    interesant cu ulieul de cocos,
    si eu in general ma uit sa aiba o certificare
    ori BDIH, ori ECOCERT, ori SOIL !
    macar asa sa fie… bine spus cu Papa!
    clara

    May 21, 2010 at 1:16 PM
  • monica_s23

    Si eu fac la fel ca si Clara, ma uit sa vad ce certificari au produsele..consider ca sunt asociatii care au un prestigiu in acest domeniu si specialisti care au cunostinte solide.. Si nu ar fi primul caz in care o substanta care este miraculoasa azi, maine descoperim ca are efecte secundare devastatoare (cum a fost si cazul vaccinului antigripal). Asadar cu cat sunt mai cunoscute si testate ingredientele pe care produsele le contin cu atat cred ca este mai sigur sa le folosim.

    May 30, 2010 at 10:37 PM
  • coafuri de ocazie

    Salut ,sunt administratorul site-ului http://www.fete24.info (page rank 2,3500 unici pe zi) si iti scriu acest comentariu pentru incheierea unei colaborari de tipul schimb de link(linkul tau va aparea in footer) .Daca esti deacord trimite-mi codul tau pe emailul fete24.info[@]yahoo.com , pe mine trece-ma cu titlul coafuri de ocazie,multumesc.

    June 2, 2010 at 1:42 PM
  • Dorina

    Penru cine nu a inteles de la inceput (ca mine) ce sunt surfactantii, pe care credeam ca sunt ceva nou de cand am facut eu chimie,pot sa explic acum dupa ce am cautat pe Wikipedia ca de fapt este vorba de tenside.Mai pe intelesul tuturor sunt substante care actioneaza ca emulgatorii alimentari,la detergenti se adauga ca sa rupa legaturile moleculare ale apei si sa poata patrunde mai bine in tesatura.Ganditi-va ca tot ce face spuma s-ar putea sa contina asa ceva! Sanatate!

    June 2, 2011 at 7:14 PM
  • Roxana

    Depinde cat de blanzi si cum au fost obtinuti acesti surfactanti.

    May 24, 2013 at 10:08 PM

Post a Comment

Follow us on Instagram