Top
Zaharul si inlocuitorii sai naturali (sirop de agave si de artar, zahar din cocos, stevie, miere, xilitol, lucuma, yacon) - beautyfood
fade
4624
post-template-default,single,single-post,postid-4624,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11,vc_responsive

Zaharul si inlocuitorii sai naturali (sirop de agave si de artar, zahar din cocos, stevie, miere, xilitol, lucuma, yacon)

Exista oameni fericiti pe Planeta asta, carora gustul de dulce nu le provoaca nici o reactie. Eu nu ma numar printre ei si nici nu am un metabolism de poveste astfel incat sa ard caloriile numai cu puterea gandului.

Lasand la o parte nocivitatea sa (are aceleasi efecte nocive asupra ficatului ca alcoolul), zaharul este GUSTOS si da dependenta. Asa ca mereu caut sa-l inlocuiesc cu ceva la fel de bun dar mai putin nociv si cu mai putine calorii.

Inlocuitori naturali (cel putin asa sunt considerati, o sa vedeti ca nu e chiar asa) ai zaharului: zahar din nuca de cocos, sirop de artar, nectar de agave, miere, extract de stevie, pudra de stevie, pudra de lucuma, xilitol pudra, eritritol pudra, sirop de yacon.

Le voi analiza doar din punctul de vedere al indicelui glicemic, al caloriilor, al continutului in vitamine si minerale (acolo unde exista in proportii semnificative).

ZAHAR SI INLOCUITORI NATURALI - calorii, IG, gust, metoda de obtinere

 CALORII 100 G /(carbohidrati)INDICE GLICEMIC /
GUST
METODA DE OBTINERE
Zahar alb, rafinat380 / 98 g70Rafinare, chimicale adaugate pentru albire.
Zahar din nuca de cocos380 / 94 g35 (gust usor de caramel)Nectarul florilor de cocos se fierbe pana devine un caramel gros, se usuca si se macina. Proces natural, fara chimicale.
Nectar de agave304 / 80 g15
Amidonul existent in radacina bulb este transformat intr-un sirop cu continut foarte ridicat de fructoza (80-90%) printr-un proces care necesita folosirea chimicalelor.
Pudra de lucuma295 / 66 g/ 22 g fibre25 (gust unic de portocale si caramel)Prin deshidratarea fructului ajuns la maturitate, proces 100% natural.
Sirop de artar260 / 67 g55Este colectata seva care circula in interiorul artarului, se fierbe pana se ingroasa, se filtreaza impuritatile. Proces natural, fara aditivi sau chimicale.
Xylitol250 / 100 g7Extras din porumb. De consumat sub forma de pudra, de preferat. Proces sintetic.
Miere250 / 80 g60 (difera de la sortiment la sortiment)
Sirop de yacon133Extras din radacina plantei de yacon, se filtreaza si se evapora la temperaturi scazute. Proces natural, fara chimicale adaugate.
Erythritol20/ 100 g0 (indulceste la 2/3 din puterea zaharului, fara alte efecte secundare)Este un alcool al zaharului obtinut din porumb. Se regseste si in mod natural in anumite fructe si legume. De consumat preferabil sub forma de pudra. Proces sintetic.
Pudra/extract de stevie0(extractul este de 300 de ori mai dulce decat zaharul, pudra de 1-15 ori; post gust usor amarui la extract si la pudrele albite)Extractul este obtinut prin rafinarea cu etanol, metanol şi apoi cristalizare (în cazul extractului sub formă de cristale).
Pudra de stevie de culoare verzuie obtinuta prin macinarea frunzelor uscate de stevie.

ZAHAR SI INLOCUITORI NATURALI - minerale si vitamine

 ZAHAR DE COCOSNECTAR DE AGAVESIROP DE ARTARMIEREPUDRA DE LUCUMA
COMPOZITIE70-80% sucroza,
3-9% glucoza
3-9% fructoza;
90% fructoza47% fructoza,
38% glucoza,
15% maltoza, zaharoza
18% apa
lucuma uscata
Calciu (mg)8 ( 1%)15 (2.5%)102 (10 %)6 (1%)92 (9%)
Fier mg (DZR)2 ( 8%)1 (4%)0.42 (2%)2.5 (10%)
Potasiu mg(DZR)1030 (25%)212 (5 %)52 ( 1%)
Magneziu29 (6%)10 (2%)21 (5 %)
Zinc 2 (18%)0.2 1.47 (13 %)0.22 (1%)
Mangan0.1 (4%)0.1 (4%)2.908 (126 %)0.1 (4%)
Fosfor79 ( 7%)724186 (14%)
Vitamina B1770.066
Vitamina B212.2 (950%)1.270 (97 %)0.038 (2 %)
Vitamina B30.121 (1 %)
Vitamina B638.4 0.024 (1 %)
Vitamina B81271.6

Orice ati alege, ZAHARUL si dulcele in general trebuie consumat cu moderatie, sau cum spune o zicala, ZAHARUL ESTE CONDIMENT, NU ALIMENT. Analizand compozitia produselor prezentate in tabele veti observa ca sunt doar doua produse diferite, siropul de yacon si pudra de lucuma.

Alege constient si informat.

Roxana Mucenic
1 Comment

Post a Comment

Follow us on Instagram